De 4 belangrijkste redenen om GRC-tooling te gebruiken

ITDS Business Consultants - Laptop

 

We leven in een digitaal tijdperk. Daardoor is er steeds meer mogelijk op het gebied van tooling. En gelukkig maar, want toezichthouders vereisen steeds meer van bedrijven op het gebied van Governance, Risk & Compliance (GRC). In deze blog geven onze Risk Consultants vier redenen waarom een gedegen en goed ingerichte GRC-tool essentieel is voor elke organisatie.

 

1. Dekking van vereiste raamwerken

Inmiddels zijn de verschillende raamwerken die zijn opgelegd door toezichthouders niet meer op één hand te tellen. Denk al Solvency II, Basel III en IFRS 17. Daarbij komt ook nog dat de eisen aan deze raamwerken enorm hoog zijn. Zo moeten instellingen risicoanalyses uitvoeren, controles koppelen aan de geïdentificeerde risico’s en de resultaten loggen om dit tijdens de periodieke audit aantoonbaar te maken. De GRC-tooling integreert al deze raamwerken en functionaliteiten op één centrale plek.

 

2. Kosten- en tijdsbesparing

Een goede GRC tool kan de juiste ondersteuning bieden door alle informatie te centraliseren en kaders voor een gestroomlijnd proces te bieden. Alle processen rondom risicomanagement, van het houden van risico assessments, tot aan het testen van controls en de navolging van de uitkomsten zijn ingebouwd in een tool. Daarnaast zijn alle verantwoordelijkheden ook ingericht: van 1e– & 2e lijn tot aan de business. Iedereen weet zo precies wat er van hen verwacht wordt. Er hoeft niet vlak voor een audit naar alle losse documenten gezocht te worden waardoor meer focus op de core-business ontstaat. Uiteindelijk besparen instellingen tijd, en dus kosten. Medewerkers kunnen ingezet worden waarvoor ze zijn aangenomen. Daardoor betaalt de prijs van een goede tool zichzelf uit.

 

3. Direct inzicht in tekortkomingen

Een tool zorgt voor real-time inzicht in zwakke plekken binnen het risicocontrole raamwerk. Bijvoorbeeld risico’s die een afdeling classificeert als hoog of controles die niet juist en tijdig worden uitgevoerd. Dit is zowel van belang voor de eerste als tweede lijn. Door het creëren van inzicht stuurt de eerste lijn namelijk ad hoc bij om de zwakke plekken aan te vullen. De tweede lijn verliest hierdoor minder tijd aan bijsturen en kan zich daarom focussen op de hoofdzaken.

 

4. Gestandaardiseerde aanpak

Het komt vaak voor dat afdelingen hun eigen aanpak met betrekking tot risicomanagement toepassen. En dat is natuurlijk ook niet gek. Het nadeel hiervan is echter dat bevindingen en resultaten moeilijk met elkaar te vergelijken zijn. Indien afdeling A een andere methode gebruikt dan afdeling B zorgt dat voor verschillen. Op die manier kan het management geen verantwoordelijke besluiten nemen. Een GRC-tool zorgt ervoor dat alle afdelingen op een uniforme manier werken. Afdelingen hanteren dezelfde criteria voor risico’s, voeren tijdig de controles uit en leveren op dezelfde manier de bewijsstukken aan. Dit resulteert in een gestandaardiseerde aanpak binnen de gehele organisatie.

 

Tot slot, het gebruik van goede tooling is geen doel op zich. Dit dient slechts als hulpmiddel om het werk gemakkelijker te maken. Denk daarbij aan de achterliggende raamwerken en de bijbehorende processen. Deze moeten vanuit de geldende wet en regelgeving in orde zijn. Ook zonder tool.

 

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel