Agile en architectuur: een paradox?
De IT-wereld verandert snel en wordt steeds wendbaarder. Zo ook de IT omgeving van financiële dienstverleners. Termen als Agile, Scrum, Epics en Spikes zijn veelgebruikt, maar niet voor elke discipline gemakkelijk toepasbaar. Bijvoorbeeld in architectuur, een belangrijke pijler binnen Data Management, wordt veel geworsteld met deze nieuwe ontwikkelingen. Vaak worden agile en architectuur als tegenstellingen gezien. Management Consultant Ruben Klomparends vindt dat ze juist goed samen gaan en elkaar versterken. Hij vertelt je waarom – en hoe je dit in de praktijk doet.
Â
Architectuur & Agile als tegenstelling
Waar agile staat voor werken in kort-cyclische sprints en snel opleveren van kleine stukjes functionaliteit, staat architectuur – traditioneel gezien – vooral voor het definiëren van uitgebreide (end-state) architectuur platen en focus op lange termijn. Binnen agile teams klinkt architectuur vaak abstract en als iets waar ‘alleen maar over wordt gepraat’. Terwijl architectuur op de lange termijn, denk aan de kwaliteit en stabiliteit van de gekozen oplossingen, wel degelijk van groot belang is. Aangezien agile kort-cyclisch en wendbaar van aard is, komt het vaak voor dat uitgewerkte architectuur inmiddels weer achterhaald blijkt. Hoe kun je deze verbondenheid met architectuur binnen de agile teams verhogen? De grootste verandering zit voornamelijk in het praten van dezelfde ‘taal’.
Â
Van groot belang: de enterprise view
Vaak wordt gedacht dat architectuur en agile elkaar bijten. Bij ITDS zijn we overtuigd dat deze twee concepten elkaar alleen maar versterken. De mindset van de architect is hierin erg belangrijk. Naast het ‘sec’ opleveren van architectuurplaten, zal de architect zich moeten focussen op het uitdragen van de visie, innovatie, trends, waardes en principes binnen het bedrijf; de zogenaamde enterprise view . Wordt deze enterprise view goed uitgedragen door de architect, dan gaat de architectuur concreet bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie.
Goede communicatie – zowel binnen als tussen de agile teams – is hierin key. Voor een succesvolle integratie tussen agile en architectuur, is het bespreken van de enterprise view van groot belang. De communicatie in de teams moet dus niet alleen gaan over de uitwerking van de architectuurplaten, maar ook over de bijdrage van de architectuur aan de bedrijfsdoelstellingen en de principes en waardes erachter. Hierdoor houd je als team het einddoel voor ogen.
Â
De Agile Architect
Het definiëren en bespreken van een enterprise view door de architect is dus erg belangrijk om toekomstvast en wendbaar te blijven. Hieruit zal een samenwerking ontstaan waarbij (Enterprise) architectuur wendbaarder wordt en werkt vanuit het ‘’just enough’’, ‘’just in time’’ principe. Zo kunnen er in elk project de juiste, kleinere stappen genomen worden met de juiste principes, waardes en baselines in gedachten. Zonder dat de eindoplossing al compleet gedefinieerd is. Daarnaast is het per definitie moeilijk om over een te bereiken eindoplossing te spreken in deze snel veranderende omgeving, aangezien de end-state zelf ook steeds sneller aan verandering onderhevig is. Als de architect deze waardes en principes uitdraagt over de gehele organisatie en de agile teams, worden deze onderdeel van het dagelijks werk. Dit zorgt voor commitment binnen de teams. Zo verandert het alleen zenden van informatie tussen architect en team, in een betere samenwerking tussen de twee. Ze spreken namelijk dezelfde ‘taal’. De traditionele architect krijgt hierdoor een agile karakter, en slaat de brug tussen architectuur en agile teams.
Het belang van architectuur voor Data Management
De rol van de architect is niet beperkt tot alleen de effectieve samenwerking binnen IT. Ook voor data management als geheel is (data) architectuur fundamenteel. Organisaties beschikken over enorme hoeveelheden data welke op meerdere plaatsen binnen de organisatie gebruikt en verwerkt worden. Een helder en goed onderhouden Enterprise architectuur zorgt dat de organisatie de integratie van systemen, data opslag en data gebruik inzichtelijk heeft. En daarbij voldoet aan de data visie en strategie van de organisatie. De architect is in feite de brug tussen de (business) strategie en de technologische uitvoering. Hierbij is het snel kunnen ontwikkelen en veranderen, ofwel op een agile wijze, van groot belang om data als ‘asset’ te kunnen inzetten.
Wij helpen u graag!
We zien in de praktijk dat de architect een belangrijke rol speelt in het succesvol opzetten van data management. ITDS ondersteunt de integratie van architectuur in Data Management, door te sturen op één taal die gesproken wordt door zowel de architecten als de agile teams. En het zwaartepunt leggen bij de ‘enterprise view’. Zo kunnen architecten focussen op het sturen naar de doelstelling van de organisatie, in plaats van het bereiken van de end-state uit de architectuurplaat. Meer weten over hoe ITDS uw organisatie hierbij kan ondersteunen? Of over onze andere data management oplossingen? We komen graag in contact! Stuur een email naar r.klomparends@itds.nl voor meer informatie.