Data Retirement: ook data met pensioen

Data Retirement: ook data met pensioen

18 februari 2020

data retirement

Hoe houd je controle over jouw relatiedata en zorg je dat de kosten van dataonderhoud niet de pan uit rijzen? Data Retirement is hiervoor een oplossing, aldus Directeur Michiel van der Lans. Hij vertelt je in deze blog waarom en hoe het werkt.

Want weet je nog vroeger? Toen had een bank of verzekeraar genoeg aan een naam en geboortedatum bij het identificeren van een klant. Dit kunnen we ons tegenwoordig niet meer voorstellen. Om klanten te herkennen heb je nu veel meer gegevens nodig. Denk aan een telefoonnummer, e-mailadres of zelfs een Facebookaccount of Twitternaam. Banken en verzekeraars krijgen met de dag met meer relatiedata te maken. Het managen van deze data wordt hierdoor steeds gecompliceerder en uitgebreider.

 

Toenemende wet- en regelgeving en kosten

Met de toename van relatiedata komt er steeds meer wet- en regelgeving die verlangt, of zelfs eist, dat jouw datahuishouding op orde is. Denk aan GDPR, KYC, CDD en UBO. Naast dat je als financiële dienstverlener voor jouw dienstverlening wilt dat relatiedata op orde zijn, moeten deze data ook kloppend zijn. En dit betekent dat data – goed – onderhouden moeten worden.  

Het onderhoud van relatiedata brengt met de hedendaagse datakwaliteitseisen hoge kosten met zich mee. Alleen al in Nederland zijn er ongeveer 5.000 wijzigingen per dag. Denk aan adreswijzigingen, wijzigingen van telefoonnummers en wijzigingen van burgerlijke staat. Volgens recente studies kost het onderhouden van een set gegevens ongeveer één euro per jaar per datarecord. Dat lijkt misschien te overzien, maar een snelle berekening leert dat – met miljoenen aan records in bestanden – dit een fors bedrag per jaar is.

 

Een oplossing: Data Retirement

Het onderhoud van relatiedata brengt – zeker met de huidige wet- en regelgeving – hoge kosten met zich mee. Een oplossing hiervoor? Data Retirement. Veel banken en verzekeraars houden momenteel databases simpelweg draaiende, voor het geval dat ze nog toegang nodig hebben tot oude gegevens. Gegevens die onder de wettelijke bewaarplicht vallen, mogen niet zomaar weggegooid worden. Met Data Retirement worden data niet weggegooid, maar in een aparte beveiligde omgeving gezet die niet wordt onderhouden. De data worden dus uit de actieve klantdatabase gehaald. Wanneer data in deze omgeving staan, is het erg moeilijk om de toepassing opnieuw te activeren of toegang te krijgen tot de gegevens in leesbaar formaat.

De voordelen? Ten eerste bespaart Data Retirement veel kosten. Het actieve databestand wordt kleiner en daardoor hoeven minder data onderhouden te worden. Het aantal data loads wordt hiermee ook een stuk kleiner. Dit bespaart veel kosten op het gebied van hardware, business efficiency en datakwaliteit. Ten tweede kan je klanten beter herkennen en bedienen als jouw actieve databestand geen onnodige data bevat. Omdat je de meest actuele gegevens van de klant hebt, kun je unieke en gepersonaliseerde klantbediening bieden. Gepersonaliseerde klantbediening is op dit moment (nog) een uitdaging voor veel financiële dienstverleners. Maar met de Bol.com’s van nu wil je hierin niet achterblijven en wordt dit zelfs verwacht door klanten.

 

Data ‘offboarden’ – let’s do it!  

De beweging van data ‘offboarden’ klinkt binnen de financiële dienstverlening misschien ambigu en ‘eng’. Maar er zitten grote voordelen aan vast. Zo bespaar je met Data Retirement een hoop kosten op het gebied van dataonderhoud en het herstellen van data. Daarnaast is het essentieel wanneer je klanten een goede customer experience wilt bieden. Met Data Retirement worden data nooit echt weggegooid, maar in een aparte omgeving gezet en gearchiveerd. In feite kun je dus zeggen dat data met pensioen gaan. Dus ga hier vooral mee aan de slag. Want iedereen – ook data – verdient pensioen, toch?

 

Data ook helemaal jouw ding? Het team van Michiel is op zoek naar een Senior Consultant Data Management. Bekijk de vacature en solliciteer gelijk.


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Data Management

Lees meer

Binnen de financiële dienstverlening vraagt toenemende wet- en regelgeving steeds meer van de datahuishouding van organisaties. Daarnaast beweegt de data gedrevenheid van financiële dienstverleners zich steeds meer naar dynamische oplossingen: data management als corporate asset voor een verbetering in dienstverlening. 

ITDS werkt al jaren op datatrajecten bij banken, pensioenfondsen en verzekeraars. Dankzij onze expertise op het gebied van data management verbeteren wij datahuishoudingen, zodat data kloppend zijn en waarde toevoegen aan uw organisatie en de bediening van uw klanten.

Lees verder

Capability assessment

Lees meer

Big data, KYC, CDD, online identity, datakwaliteit en privacy.  Stuk voor stuk onderwerpen die afhankelijk zijn van een goede datahuishouding in uw organisatie. Een goede datahuishouding kan naast bewijsgrond voor wetgevingseisen, ook steeds meer ingezet worden voor een betere online dienstverlening, betere CRM kwaliteit en efficiëntere business processen. Met onze capability assessment toetsen wij waar u staat op het gebied van data management en bieden een roadmap naar een succesvolle datahuishouding. 

Lees verder

Digital Business

Van digitale transformatie naar digitale werkelijkheid

De wereld waarin we leven heeft de digitale transformatie al lang gemaakt. We vinden het de normaalste zaak van de wereld dat we alles online kunnen regelen, inzien en uitzoeken. Toch is het voor veel banken, verzekeraars en pensioenfondsen een uitdaging om aan te sluiten op deze wereld. Laat staan erop vooruit te lopen. Onze specialisten weten wat er speelt, in Nederland en over de grenzen. En helpen u om uw kansen te verzilveren.

Lees verder
web-monitoring-ok