Data stewardship: een steward(ess) voor jouw data

Data stewardship: een steward(ess) voor jouw data

08 april 2020

data stewardship

Veel financiële dienstverleners hebben met een data governance beleid een strategie die het beleid, de processen – inclusief technologieën – en de mensen omvat om data te onderhouden en te gebruiken. Maar dan? Hoe vertaal je deze strategie in de praktijk? Hoe zorg je dat de organisatie écht data-driven gaat werken? Met behulp van data stewardship, volgens Business Consultant Eline Bos.

Nu denk je: stewardship zoals de functie van stewards en stewardessen van vliegtuigmaatschappijen? Dat klopt! Een data steward doet eigenlijk hetzelfde als een steward(ess) van een vliegtuig: zorgen dat alles in juiste banen geleid wordt. Maar dan in het datalandschap. Benieuwd hoe dit gaat? Daar vertelt Eline meer over.

 

De praktische implementatie van beleid

Om te zorgen dat jouw organisatie het meest uit de data kan halen, moet data een belangrijk aandachtsgebied zijn binnen de organisatie. Met data stewardship geef je data deze aandacht. Je zorgt voor een tactische implementatie: een praktische aanpak en het direct managen van data. Een centraal en dedicated team focust zich op data en de kwaliteit van data. Dit zorgt voor vertrouwen, voor data ‘awareness’ en voor het juiste gebruik van data. Een noodzakelijke basis om data in te kunnen zetten voor data ambities.

 

Data steward – een unieke functie

Het begrip data steward is relatief nieuw en wordt vaak verward met een data analist, een business analist, een data scientist of een business information analist. De data steward voert zeker vergelijkbare werkzaamheden uit, maar heeft een unieke functie. Een data steward neemt verantwoordelijkheid en sturing over zijn/haar data domein. Dit domein kan gefocust zijn op bijvoorbeeld een data element als adres of telefoonnummer, maar kan ook gericht zijn op processen, afdelingen of systemen.

De data steward is dé persoon die binnen zijn/haar scope weet wat de data voor de business kan betekenen. Door het gebruik van data monitoring signaleert de data steward afwijkingen, verbanden en issues. Denk hierbij aan foutieve geboortedatums, niet bestaande domeinnamen en lege adresvelden. Met deze inzichten en verbeterpunten gaat de data steward naar de business en coördineert de nodige aanpassingen. De data steward deelt zijn/haar kennis met de business en zorgt voor standaarden en formats die gevolgd moeten worden.

 

Succesvol data stewardship

Het inzetten van data stewards lijkt misschien een simpele oplossing. Maar alleen het organiseren van een team is niet voldoende. Het inrichten van data eigenaarschap, het toekennen van verantwoordelijkheden en bijbehorende governance – en communicatie structuren zijn key. Ook is een succesvolle implementatie afhankelijk van de juiste organisatie cultuur – en structuur. Zorg daarom voor deze voorwaarden:  

  • Vind de juiste sponsors in de organisatie die begrijpen dat ruimte en tijd nodig is voor de inrichting;
  • Zorg voor dedicated data stewardrollen en geen ‘bijrol’ bij huidige functies;
  • Maak de organisatie bewust van het belang van data en de gevolgen van slechte datakwaliteit.

 

Door het inzetten van data stewardship geef je data de aandacht die het verdient. Eigenlijk kun je de data steward zien als de regisseur van data management: door de spreekbuis te zijn tussen data en de business. Alles gefocust op één doel: datakwaliteit op een zo hoog mogelijk niveau brengen én houden. Net als dat je vliegmaatschappijen niet zonder steward(essen) kunt zien, zijn data stewards een essentieel onderdeel van jouw data governance.

Meer weten? Stuur een mail naar Eline via e.bos@itds.nl. En weet jij zelf alles over data management? En ben je op zoek naar een nieuwe job? Kijk eens naar de vacature Senior Data Management Consultant.


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Data Management

Lees meer

Binnen de financiële dienstverlening vraagt toenemende wet- en regelgeving steeds meer van de datahuishouding van organisaties. Daarnaast beweegt de data gedrevenheid van financiële dienstverleners zich steeds meer naar dynamische oplossingen: data management als corporate asset voor een verbetering in dienstverlening. 

ITDS werkt al jaren op datatrajecten bij banken, pensioenfondsen en verzekeraars. Dankzij onze expertise op het gebied van data management verbeteren wij datahuishoudingen, zodat data kloppend zijn en waarde toevoegen aan uw organisatie en de bediening van uw klanten.

Lees verder

Data Stewardship

Lees meer

Brieven die aankomen op verkeerde adressen, het versturen van mailings naar overleden relaties, het ontbreken van actuele contactgegevens en BSN, tegenstrijdige validaties en een relatie met verschillende geslachten. Herkenbaar? Grote en middelgrote financiële instellingen kampen met een veelheid aan verschillende afdelingen en systemen welke leiden tot data issues. Hierdoor ontstaan onnodige kosten en foutieve communicatie richting klanten. Data stewards helpen uw organisatie met de praktische implementatie van uw data governance

Lees verder
web-monitoring-ok