Een dubbele rol: op koers varen met oog voor details

Een dubbele rol: op koers varen met oog voor details

20 juli 2018

Anke Mellema“Snel schakelen is de uitdaging bij mijn dubbele rol bij de klant. Het ene moment analyseer ik de data kwaliteit. Het andere moment denk ik na over het meest passende migratie scenario. De opdracht is om op koers te varen zonder de details uit het oog te verliezen” weet Anke Mellema, Business Consultant bij ITDS.

Anke werkt sinds februari bij een inkomensverzekeraar op een Data Migratie Project binnen een Business Change Management team. In het project vervult zij een dubbele rol als projectleider en business analist tegelijk. Zij stemt continue af met IT, externe leveranciers en de business om enerzijds functionele specificaties op te halen en anderzijds de project voortgang te bewaken.

Anke over haar ervaringen: ”Een projectorganisatie kent in principe altijd verschillende rollen. Denk aan de project sponsor, projectmanager, business analist, tester etc. Daarbij is het belangrijk dat projectleden hun eigen rol vervullen en daarbij de verantwoordelijkheden bewaken. Dit creëert overzicht van taken en zorgt voor een heldere werkverdeling binnen het project. Bovendien is het zo voor andere collega’s duidelijk bij wie ze met een vraag terecht kunnen.”

“Een duidelijke rolverdeling lijkt een factor voor succes binnen een projectteam. In de praktijk heb ik gezien dat de scheiding van projectrollen echter niet altijd zuiver wordt toegepast. Het gebeurt dat teamleden binnen een project gelijke rollen vervullen. Hier wordt voor gekozen omdat de omvang van een project te groot is en/of de projectomgeving te complex”.

“In mijn geval vervul ik ook een dubbele rol in het project. Binnen mijn huidige opdracht als “Business change expert” ben ik projectleider en business analist tegelijk. Ook wordt deze dubbele rol door een ander projectteamlid vervuld binnen het project. Waarom? De omvang van het project is groot en hierom is de ontwikkeling van het WEB portaal gescheiden van de ontwikkeling van het polis administratiesysteem. Daarbij is de projectomgeving complex waarbij er wordt gewerkt met twee offshore ontwikkelteams in Roemenië en Sri Lanka”.

“De vraag of het vervullen van meer dan één rol het succes van een project wel of niet ten goede komt is logisch. Wanneer de aandacht over twee rollen wordt verdeeld gaat dit dan niet ten koste van het resultaat? Bijvoorbeeld door gebrek aan focus of het moeten behartigen van tegenstrijdige belangen. Alles hangt af van de situatie en de motivatie voor de keuze van een dubbele rol.

Als projectleider en business analist is het belangrijk om jouw totale scope te bepalen. Waar ben je verantwoordelijk voor en waarvoor niet. Daarbij is de verdeling van het tijdsbesteding per rol een aandachtspunt. Tot slot vraagt werken met een dubbele rol binnen één project voor goed en regelmatig overleg om onderlinge afhankelijkheden af te stemmen.”


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Optimale processen en systemen

Lees meer

Doordat we thuis zijn in uw branche, zien we wat voor u werkt. Met process mining tools maken we procesoptimalisaties inzichtelijk en werken we voorstellen uit. We zijn ervaren in het selecteren en implementeren van standaardpakketten en oplossingen, van CRM-systemen, polis- en financiële administraties tot lening- of betaalsystemen. Dat geldt ook voor het inrichten of aanpassen van de infrastructuur en het verbeteren van uw digitale veiligheid.

Lees verder

Projectmanagement met kennis van zaken

Lees meer

Onze projectmanagers worden continu getraind en hebben hun sporen verdiend. En daar begint het pas. We geloven dat projectmanagers pas écht goede resultaten leveren als ze thuis zijn in uw branche. Want dan kunnen ze de juiste vragen stellen, doorvragen – en aan de bel trekken als dat moet. Elke projectmanager bij ITDS kan dat. En doet dat. Zo zijn ze uw vuur aan de schenen en steun en toeverlaat tegelijkertijd.

Lees verder

Agile werken met gezonde dosis realisme

Lees meer

Als pragmatische club zit agile werken in ons bloed. Niet gek dus dat iedereen bij ons minimaal Certified Scrum Master is. We schakelen makkelijk naar de agile-stijl van uw organisatie en klaren de klus, met methodieken als KanBan, Scrum, SAFe en DevOps. Agile naar het volgende niveau brengen? Dat kan met ons Agile Transitie Programma. Een slimme set maatregelen, gebaseerd op metingen en een benchmark.

Lees verder
web-monitoring-ok