Hoe een goed ERM raamwerk jouw organisatie versterkt

Hoe een goed ERM raamwerk jouw organisatie versterkt

17 november 2020

erm raamwerk

Risicomanagement kan enorm tijdrovend en ingewikkeld zijn. Een goed ingericht Enterprise Risk Management (ERM) raamwerk helpt organisaties om efficiënt om te gaan met die complexiteit. Maar wanneer spreken we van een goed ingericht ERM raamwerk? En wat zijn de voordelen van een goed ingericht ERM raamwerk? Onze risk consultants zien drie concrete kansen die ze graag met je delen in deze blog.

 

1) Inspelen op emerging risks

Externe risico’s zijn vaak een stuk moeilijker in te schatten dan interne risico’s. Helemaal als dit nieuwe, recent opgekomen risico’s zijn. Om hier optimaal op in te spelen is een integrale aanpak nodig. Dus niet aanpakken in verschillende afdelingen die onvoldoende met elkaar communiceren. De organisatie moet immers in staat zijn om vroegtijdig ontwikkelingen in te schatten en deze in te schatten. Een ERM raamwerk helpt organisaties om snel en effectief informatie uit te wisselen (o.a. over risico’s) en de juiste maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan cyberrisico’s en duurzaamheidsrisico’s. Een sterk ERM raamwerk zal ervoor zorgen dat ook deze risico’s en hun beheersing integraal verwerkt worden in de organisatie.

 

2) Business driver

Een veel voorkomende frustratie is de grote afstand tussen eerste en de tweede lijn. Door het ERM raamwerk te koppelen aan de strategische doelen van de organisatie, is risicomanagement direct van waarde voor de business. De focus ligt niet meer alleen op de (neerwaartse) risico’s maar juist op het behalen van de gestelde doelen. Op die manier komt de toegevoegde waarde van risicomanagement naar voren. De risicomanager kan juist gaan adviseren en challengen over een mogelijk alternatieve aanpak of kansen die door de organisatie over het hoofd worden gezien. Er ontstaat een risico gestuurde organisatie.

 

3) Organisatie-breed inzicht

Iedere organisatie heeft last van risico’s die bij het ene bedrijfsonderdeel ontstaan, maar impact hebben op het andere onderdeel. Een goed ERM raamwerk helpt om ook deze risico’s goed te kunnen inschatten. Omdat het raamwerk alle disciplines raakt, is het mogelijk om onderlinge afhankelijkheden en de impact daarvan te identificeren. Met dit inzicht kunnen besluiten worden gewogen op risks en rewards voor de gehele organisatie, en niet alleen voor de ‘eigen afdeling’. Ook in het geval van externe risico’s wordt het mogelijk om direct de gevolgen voor alle afdelingen te identificeren. Hierdoor wapenen organisaties zich sneller tegen externe ontwikkelingen.

 


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Opzet en implementatie data governance

Lees meer

Hoe bereikt u dat uw datakwaliteit op orde is en hoe voldoet u op pragmatische wijze aan de ‘good practise’ voor datakwaliteit van DNB? Die ‘good practise bevat veel aanbevelingen (zie het meer als richtlijnen) en achter iedere aanbeveling staat de onzichtbare vraag “hoe dan?”

Lees verder

Risicomanagement

Alles op orde betekent meer ruimte voor vernieuwing

Risicomanagement krijgt veel aandacht, van toezichthouders en in het publieke debat. Logisch, de risico’s die u als organisatie neemt kunnen grote gevolgen hebben voor uw rendement, reputatie en klanten.

Lees verder
web-monitoring-ok