Hoe zorg je ervoor dat agile werken écht wat oplevert?

Hoe zorg je ervoor dat agile werken écht wat oplevert?

09 november 2017

social media insurance monitor

Agile is de toekomst, daar lijkt iedereen het over eens. Maar die toekomst in de praktijk brengen, is lastiger dan het lijkt. Hoe komt het dat veel organisaties hiermee worstelen? En hoe halen we er meer uit? Gerrit Vos zoekt het uit.

Scrum, Kanban, SoS, SAFe… het is maar een kleine greep uit een enorme hoeveelheid nieuwe ontwikkelmethodieken. Elke organisatie, zeker in de financiële sector, heeft er op de een of andere manier wel mee te maken. Op wat kleine verschillen na beloven ze hetzelfde: flexibel samenwerken, zodat je wendbaar en slagvaardig bent. Wie agile werkt, speelt sneller in op veranderingen, ontwikkelt zijn plan continu door en loopt daardoor nooit achter de feiten aan. Op basis van vertrouwen in elkaars rol en verantwoordelijkheid. Dat is het idee. Watervalmethodes als ISAC, SDM (toch jarenlang de koploper) en Yourdon zijn passé.

Libraries vol halffabricaten 

Ook ik geloof dat agile-methodieken beter aansluiten bij de huidige technologie. Er zijn vandaag libraries vol halffabricaten (tools) die op een eenvoudige manier snel tot resultaten kunnen leiden. Tijdens een project komen er bovendien steeds nieuwe tools bij. Deze constante stroom aan innovaties is lastig te combineren met de starre aanpak van een watervalmethodiek. En past uitstekend bij de agile manier van werken.

Maar waarom worstelen veel organisaties dan toch met Agile werken? Ontwikkelaars leggen de schuldvraag bij ‘de organisatie’. Zij begrijpen het niet, wordt er gezegd. Ze zijn niet flexibel, weten niet wat ze willen. Maar organisaties zien het anders. Zij worden plotseling geconfronteerd met ‘nerds’, die je moet aanspreken in IT-taal. En die verwachten dan ook nog dat jij de toekomst kunt voorspellen. En alles weet van de bedrijfsstrategie. De directie en stuurgroepleden begrijpen er al helemaal niets van. Het is toch niet zo moeilijk?  Je kunt toch gewoon een plan maken, een budget aanvragen en het dan uitvoeren? Dat doen ze bij grote bouwprojecten toch ook? Klopt. Maar dacht je echt dat de grote baas van Mercedes betrokken is bij de ontwikkeling van ieder model?

Groot experiment

Toch moeten we hier iets mee. Want de ontwikkelingen op IT-gebied staan niet stil. Het zal vast niet lang duren tot robots of artifical intelligence-systemen een deel van het werk van IT’ers overnemen (of het in ieder geval een stuk eenvoudiger maken). Dit zal overigens als muziek in oren klinken van de directieleden, maar daarover een andere keer meer. Maar wat moeten organisaties doen om toch meer rendement te halen uit agile werken? Volgens mij is de eerste stap erkennen dat agile werken nog steeds een groot experiment is. Niemand weet precies hoe het moet. En niemand kan met zekerheid zeggen wat het resultaat zal worden. Neem organisaties als Google, Amazon, Microsoft en Facebook. Wie had 10 jaar geleden gedacht dat zij machtiger zouden worden dan regeringen?

Verder moeten we, in plaats van te prediken dat Agile werken het summum is, gewoon objectief vaststellen wat er aan de hand is. Begrijpen de scrummasters, de product owners en ontwikkelaars wat de methodiek precies inhoudt – of hebben zij er hun eigen invulling aan gegeven? Zijn coaches goed bezig bij het signaleren en oplossen van problemen – of speelt oude politiek toch een rol? Hoe communiceren de teams? En hoe stuurt of begeleidt een stuurgroep de projecten – of gaat men nog steeds uit van een watervalaanpak?

Door gedetailleerd data vast te leggen over de resultaten van agile werken en deze te analyseren en delen, kunnen we op basis daarvan het systeem verbeteren. Of misschien iets nieuws ontwikkelen, dat nog beter werkt. Heel agile, eigenlijk.

 


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Agile werken met gezonde dosis realisme

Lees meer

Als pragmatische club zit agile werken in ons bloed. Niet gek dus dat iedereen bij ons minimaal Certified Scrum Master is. We schakelen makkelijk naar de agile-stijl van uw organisatie en klaren de klus, met methodieken als KanBan, Scrum, SAFe en DevOps. Agile naar het volgende niveau brengen? Dat kan met ons Agile Transitie Programma. Een slimme set maatregelen, gebaseerd op metingen en een benchmark.

Lees verder

Consultancy

Toekomstbestendige strategieën die zich in de praktijk bewijzen

Één ding is zeker: de branche gaat op z’n kop. Iedereen heeft het over het data science en robotisering. Digitale kanalen vragen om een andere band met uw klant. En over klanten gesproken: die eisen meer transparantie. En dat moet u ook nog eens agile voor elkaar krijgen. Hoe vertaalt u dat naar werkbare oplossingen? Vertrouw op de kennis en kracht van onze experts. Wij vertalen kansrijke ontwikkelingen naar concrete strategieën, die richting geven.

Lees verder
web-monitoring-ok