Inzicht in datakwaliteit: de Data Quality Monitor

Inzicht in datakwaliteit: de Data Quality Monitor

04 juni 2020

data quality monitor

Wil je graag de data binnen jouw organisatie op orde krijgen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Is jouw organisatie begonnen met datakwaliteitstrajecten, maar ontbreekt een heldere structuur? Of heb je data-issues, maar weet je niet hoe je deze structureel moet oplossen? Maak dan gebruik van een Data Quality Monitor, volgens Business Consultant Lorenz.

Om je organisatie écht data-driven te maken is het essentieel om datakwaliteit centraal in beeld te brengen en te monitoren met een Data Quality Monitor. Met een Data Quality Monitor worden Data Stewards, afdelingsmanagers en hoger management geïnformeerd over inconsistenties, verbanden en issues in hun data. Hierdoor kunnen op een tijdige manier aanpassingen gedaan worden en blijft de organisatie in control van hun datakwaliteit.

 

De Data Quality Monitor

De Data Quality Monitor is een dashboard waarmee je de huidige staat van je datakwaliteit in één overzicht kunt inzien. Daarnaast kun je de dynamiek van je data door de tijd bijhouden. De monitoring van datakwaliteit werkt op basis van zogenaamde Data Quality Trackers. Dit zijn tags die je aan een datarecord toekent met informatie over de datakwaliteit van een ‘golden-record element’ (een veld of combinatie van velden die een relatie uniek identificeren). Deze tags zijn gekoppeld aan 3 datakwaliteitsprincipes:

  1. Compleetheid
    Is het data-element gevuld?
  2. Accuraatheid
    Is het data-element binnen elk systeem op dezelfde manier gevuld met valide informatie door de klant of door een betrouwbare bron?
  3. Tijdigheid
    Is het data-element recentelijk gevalideerd door de klant of door een andere betrouwbare bron?

Door het taggen van data wordt de organisatie geïnformeerd over de dynamiek van de data. Het voordeel van de Data Quality Monitor: iedere stakeholder heeft zijn eigen view om inzicht krijgen in data waarvoor hij verantwoordelijk is. Het is hierin belangrijk dat het dashboard overzicht geeft voor het Management, prioriteiten laat zien voor Value Streams, en actiegericht is voor medewerkers die data corrigeren.

 

Kiezen van juiste tooling

Om een Data Quality Monitor te ontwikkelen is er een grote hoeveelheid aan ‘dashboarding-tools’ beschikbaar. Maar waar moet je dan op letten bij het kiezen van de juiste tooling? Ten eerste is het belangrijk om rekening te houden met gebruiksvriendelijkheid, zodat monitoring gemakkelijk aangepast en uitgebreid kan worden door verschillende werknemers. Daarnaast is het bij organisaties met grote klantbestanden van belang dat het gemak van het inladen van databronnen hoog is om de doorlooptijd van ontwikkeling kort te houden.

Een extra tip: uiteindelijk is het dashboard bedoeld om te delen met de organisatie. Dus check ook zeker de mogelijkheden van de tooling om het dashboard te delen binnen de organisatie. Zo is het voor alle stakeholders mogelijk om inzicht de krijgen in hun datakwaliteit.

 

In control van jouw data

Het maken van een Data Quality Monitor is een belangrijke stap in de goede richting. Maar hiermee zijn de data-issues binnen jouw organisatie nog niet verholpen. Het is natuurlijk van belang dat het dashboard bij de juiste personen belegd wordt. Daarnaast moet het ook echt als startpunt gebruikt worden om de datakwaliteit te verbeteren. Hoe je dit succesvol doet? Met Data Stewards die de Monitor bij de juiste personen beleggen, in-place processen om data te corrigeren met een toegewezen proceseigenaar en KPI’s op datakwaliteit voor de Value Stream Managers. Dan ga je serieuze stappen maken om in control te komen van jouw data. En kun je écht data-driven te werk gaan binnen jouw organisatie. 

 

Meer weten? Neem contact op met Lorenz via l.kort@itds.nl. Of zelf aan de slag op grote dataprojecten binnen de financiële dienstverlening? Solliciteer dan als Senior Consultant Data Management of Projectmanager Data Management


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Data Management

Lees meer

Binnen de financiële dienstverlening vraagt toenemende wet- en regelgeving steeds meer van de datahuishouding van organisaties. Daarnaast beweegt de data gedrevenheid van financiële dienstverleners zich steeds meer naar dynamische oplossingen: data management als corporate asset voor een verbetering in dienstverlening. 

ITDS werkt al jaren op datatrajecten bij banken, pensioenfondsen en verzekeraars. Dankzij onze expertise op het gebied van data management verbeteren wij datahuishoudingen, zodat data kloppend zijn en waarde toevoegen aan uw organisatie en de bediening van uw klanten.

Lees verder

Data Stewardship

Lees meer

Brieven die aankomen op verkeerde adressen, het versturen van mailings naar overleden relaties, het ontbreken van actuele contactgegevens en BSN, tegenstrijdige validaties en een relatie met verschillende geslachten. Herkenbaar? Grote en middelgrote financiële instellingen kampen met een veelheid aan verschillende afdelingen en systemen welke leiden tot data issues. Hierdoor ontstaan onnodige kosten en foutieve communicatie richting klanten. Data stewards helpen uw organisatie met de praktische implementatie van uw data governance

Lees verder
web-monitoring-ok