Vooraf is het makkelijker praten dan achteraf…

Vooraf is het makkelijker praten dan achteraf…

07 februari 2019

Michiel Bouwman Risico Nieuwe WebsiteIn de toekomst kijken: we hebben er allemaal moeite mee, zeker in de hectische werkelijkheid van vandaag. Toch moet het volgens de eigen-risicobeoordeling van de nieuwe IORP II-richtlijn. Michiel Bouwman weet hoe.

“Achteraf is het altijd makkelijk praten.” Of: “Tja, als we dat allemaal hadden geweten, dan hadden we wel anders gehandeld”. En natuurlijk: “Niemand heeft een glazen bol”. En niet te vergeten deze klassieker: “Morgen ziet de wereld er weer helemaal anders uit”. Allemaal uitspraken die illustreren waarom vooruit kijken niet zoveel zin zou hebben. Misschien dat we daarom compleet verrast zijn als een artikel in het FD verschijnt met de kop DNB: bij zes op de tien pensioen dreigen kortingen.

10 MILJOEN PENSIOENEN IN DE GEVARENZONE

In het artikel staat dat 10 miljoen pensioenen in de gevarenzone zitten, dat de dekkingsgraden van pensioenfondsen in 2018 fors zijn gedaald, dat Koolmees niet kon garanderen dat de hervormingen voor sommige deelnemers niet tot lagere pensioenen zou leiden, dat er geen afspraken kwamen over verplichte deelname van zzp’ers en dat bonden willen dat de ‘financiële spelregels’ voor pensioenfondsen worden aangepast.

Volgens DNB zagen vrijwel alle pensioenfondsen hun financiële positie in het vierde kwartaal van 2018 verslechteren door forse wereldwijde dalingen op aandelenmarkten en dalende rentes. Dat draagt weer bij aan de lastige voorspelbaarheid van de pensioenkorting. Die korting wordt aan het einde van het jaar bepaald door de gemiddelde dekkingsgraad over 12 maanden. Een slecht jaareinde kan zomaar zorgen voor een glijvlucht naar beneden.

ONZEKERE FACTOREN

Afijn, ik kan nog wel even doorgaan, maar het mag duidelijk zijn dat een groot aantal onzekere factoren de toekomst van een pensioenfonds bepaalt. En dan verschijnt de eigen-risicobeoordeling (ERB) van de nieuwe IORP II regelgeving ten tonele. Met de ERB moet juist in de toekomst worden gekeken. Wat moeten we daar nu mee?

Verzekeraars kennen dit fenomeen al langer in de vorm van de ORSA. Het recept is inmiddels beproefd: wat is onze strategie? Waar staan we nu? Wat zijn onze risico’s? Vertaal die risico’s naar scenario’s en reken door hoe de financiële positie eruit ziet in de toekomst. Hoe staan we er dan voor en welke mogelijkheden hebben we om tijdig in te grijpen als de financiële positie onvoldoende is?

HOUD HET SIMPEL

De kunst is om hier geen ondoorzichtig rekenfeest van te maken. Houd het simpel. Aannames aan de voorkant worden namelijk echt niet beter met een complex rekenmodel aan de achterkant. Denk vooral goed na over wat er allemaal kan gebeuren en hoe je daar het slimst mee omgaat. Alle geledingen van een pensioenfonds moeten hieraan meedoen.

Breng de onzekere factoren scherp in beeld, denk in concrete risico’s en werk scenario’s uit die variëren in aard en omvang. Komen scenario’s dan precies uit zoals voorspeld? Nee, natuurlijk niet! Het gaat bij de ERB om bewustzijn over wat de toekomst kan brengen en om goed begrijpen hoe je kunt bijsturen. In eigen huis, maar bijvoorbeeld ook door in de sector samen op te trekken wanneer de kaarten nog niet geschud zijn.

VOORAF PRATEN

Daarom is vooraf praten misschien toch wel makkelijker dan achteraf. Achteraf is er niks aan te doen. Kun je niet anders dan hopen op politiek ingrijpen en de pijn ondergaan. Vooraf kun je vooruit kijken en nog op tijd ingrijpen, door veel te praten om betere kaarten te krijgen. Die hele ERB voor pensioenfondsen is eigenlijk zo gek nog niet..


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Operational Risk

Lees meer

Is uw organisatie 'in control'? Zijn de juiste beheersmaatregelen ingericht? En wordt er gemeten wat u wilt weten? Wij helpen uw organisatie de volgende stap te zetten op het gebied van operationele risico's.

Lees verder

Data Management & Privacy

Lees meer

Slechte data kan leiden tot slechte beslissingen. Echter, hoe houd je de kwaliteit van data goed? Door het inrichten van een raamwerk met goede beheersmaatregelen kan je het ontstaan van foutieve data voorkomen. Dat is nog altijd beter dan genezen?

Lees verder

Enterprise Risk

Lees meer

Denkt u dat het risicomanagement in uw organisatie beter kan, of dat er in uw huidige situatie iets ontbreekt? Bent u benieuwd welke voordelen u kunt halen uit ERM? Of heeft u hulp nodig bij de implementatie? Vertrouw op onze specialisten.

Lees verder
web-monitoring-ok