Maki poep en risk appetite

Maki poep en risk appetite

24 september 2018

Wat de poep van ringstaartmaki’s kan leren over risk appetite? Heel veel. Michiel Bouwman, director Risk management bij ITDS, legt het uit.

Afgelopen zondag was ik bezig om met een emmertje sop de schoenzolen van mijn zoontjes schoon te maken. Poep! Volgens mij gebeurt dat iedere ouder wel een paar keer. Maar goed, het was niet zomaar poep, het was poep van Maki’s. Om precies te zijn, Ringstaartmaki’s afkomstig uit Madagaskar. We waren naar de dierentuin in Amersfoort gegaan, en daar lopen de Maki’s vrij rond op hun eigen eiland waar je gewoon tussen kunt lopen. Uiterst vriendelijke en komische beestjes, dus pret is altijd gegarandeerd. We komen heel vaak in die (geweldige) dierentuin en ook nu weer stonden de Maki’s nummer 1 op de “must see” lijst. Het was nu wel de eerste keer dat Maki’s ons een souvenir meegaven.

Noem het beroepsdeformatie, maar tijdens het schoonmaken kwam de vraag naar boven: hoe heeft dit kunnen gebeuren en wat is mijn risk appetite eigenlijk ten aanzien van Maki poep onder de schoenzolen? Eigenlijk niet eens zo’n heel rare vraag. Tja, vaak genoeg zie ik risk appetite verklaringen bij bedrijven in de zin van “we zijn avers voor risico’s op het gebied van enz. enz.” zonder echt duidelijke overwegingen. Moest ik dan ook maar avers zijn wat dat dan ook moge betekenen? Risk appetite nul en poep (althans: die van Maki’s) onder de schoenen 100% uitsluiten? Dan moeten we niet meer naar de Maki’s gaan, terwijl ze op nummer 1 staan. Nee, geen optie. Wat dan wel? Mijn zoontjes behoeden voor het stappen in de Maki poep en daarmee het risico in ieder geval heel laag houden? Tja, ik zie me al achter ze aan lopen en ze bij iedere stap behoeden voor een misstap. Ook niet te doen, het spontane is helemaal weg en hoe moet ik ze allemaal in de gaten houden? Het Maki eiland eerst verkennen dan? Ziet u het al voor zich?

Toen ik klaar was met het schoonmaken, bedacht ik me dat dit eigenlijk pas de eerste keer was terwijl we al echt heel vaak bij de Maki’s zijn geweest. Ik besloot dat mijn risk appetite heel hoog was omdat de kosten voor het herstel (het vervelende klusje van het schoonmaken) niet opwegen tegen de beperkingen (een hoop gedoe) die de beheersmaatregelen met zich mee brengen. Zoals ondernemen inhoudt dat je risico’s moet nemen, betekent een bezoek aan de Maki’s dan ook maar het risico bewust lopen. De Maki’s staan op 1 en blijven dat ook.

Michiel Bouwman is Directeur Risk Management bij ITDS en heeft jarenlange ervaring bij verzekeraars met grote business- en IT verandertrajecten en in het bijzonder risicomanagement vraagstukken zoals de ORSA, risk appetite, data governance en in het inrichten van Solvency II. Hij combineert in die trajecten en vraagstukken altijd een inhoudelijke rol en een bestuurlijke rol van programma manager.


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Opzet en implementatie control frameworks: SuperRisk

Lees meer

We helpen u op weg met SuperRisk: een risk control framework dat iedereen makkelijk snapt. Het is opgesteld in de vorm van concrete producten (wat moet ik doen?) en concrete richtlijnen (hoe moet ik dat doen?). Ook is veel aandacht voor cultuur, houding en gedrag (waarom is het belangrijk?)

Lees verder

Ad-interim Risk Ondersteuning

Lees meer

Op zoek naar een tijdelijke invulling voor uw operational risk afdeling of uw risk project? Wij bieden u een ORM’er die direct uit de startblokken komt en ook nog eens risk inzichten uit andere organisaties met zich meebrengt? Bent u bijvoorbeeld op zoek naar de opzet van een risk control framework met een duidelijke samenhang en concrete oplossingen in plaats van allerlei ingewikkelde conceptuele verhalen? Of bent u op zoek naar een frisse manier om een risk control self assessment uit te voeren?

Lees verder

Opzet en implementatie data governance

Lees meer

Hoe bereikt u dat uw datakwaliteit op orde is en hoe voldoet u op pragmatische wijze aan de ‘good practise’ voor datakwaliteit van DNB? Die ‘good practise bevat veel aanbevelingen (zie het meer als richtlijnen) en achter iedere aanbeveling staat de onzichtbare vraag “hoe dan?”

Lees verder
web-monitoring-ok