Ook in een Agile omgeving rol voor projectleider

Ook in een Agile omgeving rol voor projectleider

09 mei 2018

Jolien Knipping

“Sinds Agile in het leven is geroepen lijkt de rol van projectleider overbodig geworden, maar ook binnen een Agile omgeving kan de projectleider nog steeds cruciaal zijn!” is de praktijkervaring van Jolien Knipping. “Want wie brengt anders de Business en IT bij elkaar?”

De verschillen tussen de methodieken “Agile” en “Waterval” zijn bekend. Bij Waterval wordt van te voren bepaald hoe je tot het eindproduct komt en daar staat het belang van een projectleider onomstotelijk vast. Bij Agile wordt constant gekeken of een project bijgesteld moet worden. Agile neemt daarbij afscheid van rollen die bij Waterval gebruikelijk zijn, waaronder de projectleider, die de verantwoordelijkheid heeft om een project te laten slagen. Wie zorgt hiervoor bij een bedrijf dat volgens de Agile-methodiek werkt en geen projectleider kent?

Volgens de theorie is dat het scrum team. In de praktijk heb ik echter gezien dat het niet overal geldt en het anders werkt bij een kleine IT organisatie waar men vooral te maken heeft met externe klanten. Want de business werkt vaak niet volgens Agile. Je blijft als projectleider inventariseren wat de wensen van de klant zijn. Die klant wil de planning en kosten van het project weten. Je komt dan niet weg met dat je volgens Scrum werkt en dat je per sprint van 3-4 weken kijkt wat er gaat gebeuren.

Binnen mijn huidige opdracht kennen we de rollen Product Owner, Scrum Master en het Scrum Team mét als toevoeging de Projectleider. Ik ben als Projectleider constant in contact met de externe klant en Product Owner om de requirements scherp te krijgen. Hierdoor kan ik de business geven wat ze wil: de planning en kosten!

De vraag of er een projectleider binnen een Agile omgeving nodig is zal nog tot veel discussies leiden. Gaat het goed als een bedrijf volledig volgens Agile methodiek werkt? Worden dan alle rollen en belangen goed vertegenwoordigd en blijven de stakeholders en organisatie bovenin goed geïnformeerd? Zoals mijn collega Renate Smolders eerder in haar blog stelde dat een Project Management Officer zéker van toegevoegde waarde is kan ik uit ervaring spreken dat dit ook geldt voor een Projectleider.

Jolien Knipping is Business Consultant bij ITDS. Zij werkt sinds een jaar bij een IT-toeleverancier voor verzekeraars, waar zij volgens de Agile methodiek werken. Haar rol is de constante afstemming tussen haar klant, de Product Owner en interne organisatie.


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Optimale processen en systemen

Lees meer

Doordat we thuis zijn in uw branche, zien we wat voor u werkt. Met process mining tools maken we procesoptimalisaties inzichtelijk en werken we voorstellen uit. We zijn ervaren in het selecteren en implementeren van standaardpakketten en oplossingen, van CRM-systemen, polis- en financiële administraties tot lening- of betaalsystemen. Dat geldt ook voor het inrichten of aanpassen van de infrastructuur en het verbeteren van uw digitale veiligheid.

Lees verder

Projectmanagement met kennis van zaken

Lees meer

Onze projectmanagers worden continu getraind en hebben hun sporen verdiend. En daar begint het pas. We geloven dat projectmanagers pas écht goede resultaten leveren als ze thuis zijn in uw branche. Want dan kunnen ze de juiste vragen stellen, doorvragen – en aan de bel trekken als dat moet. Elke projectmanager bij ITDS kan dat. En doet dat. Zo zijn ze uw vuur aan de schenen en steun en toeverlaat tegelijkertijd.

Lees verder

Agile werken met gezonde dosis realisme

Lees meer

Als pragmatische club zit agile werken in ons bloed. Niet gek dus dat iedereen bij ons minimaal Certified Scrum Master is. We schakelen makkelijk naar de agile-stijl van uw organisatie en klaren de klus, met methodieken als KanBan, Scrum, SAFe en DevOps. Agile naar het volgende niveau brengen? Dat kan met ons Agile Transitie Programma. Een slimme set maatregelen, gebaseerd op metingen en een benchmark.

Lees verder
web-monitoring-ok