Op een ongebruikelijke manier naar een steengoed resultaat

Op een ongebruikelijke manier naar een steengoed resultaat

19 december 2017

Fien Kleur 1024x683 OptimizedBij ITDS ga je als trainee meteen aan de slag op projecten die ertoe doen. Fien Meinema vertelt over haar eerste project: een grote migratie voor een grote verzekeraar. ‘Mijn doel is om binnen de tijdslijnen het doel te behalen. Hoe maakt niet uit, als het maar efficiënt en effectief is.’

Februari 2016. Vers uit het Business Consultant Traineeship loop ik het kantoor van mijn opdrachtgever in. Groot en imposant, net als het migratieproject dat ik er ga doen. Vier polisadministraties met meer dan 20 verschillende producten moeten voor 1 januari 2018 overgezet zijn naar één doelsysteem, uiteraard binnen budget.

Bevindingen als user story

De migratie bestaat uit het testen van de transformatieregels in het doelsysteem. Daarom kiezen we ervoor om opgevoerde bevindingen als user story te gebruiken. Deze plakken we op het Kanban-bord. Zo maken we visueel in welke fase de bevinding is: analyse, impactbepaling, oplevering, test of opgelost. Tijdens refinement-meetings nemen we de details door met de leverancier, zodat zij de transformatieregels kunnen aanpassen. Om de twee weken krijgen we een nieuwe oplevering. De opgeloste defects en regressie kunnen we zo testen.

Als Scrum Master begin ik de dag met het bijwerken van het Kanban-bord, zodat iedereen bij de Stand Up naar de huidige stand van zaken kijkt. Tijdens deze 15 minuten vertellen we aan elkaar wat je gedaan hebt, wat je gaat doen en waar je tegenaan loopt. Hierbij is het van belang dat de openstaande punten worden benoemt en bij juiste personen worden belegt. Hierdoor zijn we als team op de hoogte van de status, bezigheden, verantwoordelijkheden en obstakels. Als Scrum Master ben ik het aanspreekpunt voor vragen in alle soorten en maten. Ik onderhoud contacten met de stakeholders en escaleer wanneer dat nodig is. Zo zorg ik voor een optimale werkomgeving voor het team. Daarnaast voer ik als onderdeel van het team analyses en testen uit. Ik moet dus constant in- en uitzoomen. Dat is complex, maar het helpt me ook inhoudelijke sturing te geven en controle te houden.

Functioneel en technisch

Tijdens een project als dit doe je continu bevindingen. Deze kunnen functioneel of technisch zijn. Technische bevindingen herstellen we zo snel mogelijk. De getransformeerde data worden dan niet zonder te manipuleren in het doelsysteem geladen. Functionele bevindingen doet de business tijdens het testtraject. Als Scrum Master werk ik nauw samen met de Product Owner. Deze geeft aan welke defects als eerste opgelost moeten worden. Op basis van deze informatie geef ik sturing aan het team.

De organisatie van onze opdrachtgever is niet volgens de Scrum-methodiek ingericht. Daarom kozen we er voor om binnen het project volgens bepaalde Scrum-methodieken te werken. Dit maakt het makkelijker om snel en adequaat te reageren in de continu veranderende omgeving. We moeten tenslotte de meest efficiënte en effectieve manier vinden om het doel te behalen. Als we daarvoor verschillende methodieken met elkaar combineren lijkt dat misschien ongebruikelijk. Maar het leidt wel tot een steengoed resultaat: vier succesvolle migraties binnen de beoogde tijd en budget!


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Optimale processen en systemen

Lees meer

Doordat we thuis zijn in uw branche, zien we wat voor u werkt. Met process mining tools maken we procesoptimalisaties inzichtelijk en werken we voorstellen uit. We zijn ervaren in het selecteren en implementeren van standaardpakketten en oplossingen, van CRM-systemen, polis- en financiële administraties tot lening- of betaalsystemen. Dat geldt ook voor het inrichten of aanpassen van de infrastructuur en het verbeteren van uw digitale veiligheid.

Lees verder

Projectmanagement met kennis van zaken

Lees meer

Onze projectmanagers worden continu getraind en hebben hun sporen verdiend. En daar begint het pas. We geloven dat projectmanagers pas écht goede resultaten leveren als ze thuis zijn in uw branche. Want dan kunnen ze de juiste vragen stellen, doorvragen – en aan de bel trekken als dat moet. Elke projectmanager bij ITDS kan dat. En doet dat. Zo zijn ze uw vuur aan de schenen en steun en toeverlaat tegelijkertijd.

Lees verder

Agile werken met gezonde dosis realisme

Lees meer

Als pragmatische club zit agile werken in ons bloed. Niet gek dus dat iedereen bij ons minimaal Certified Scrum Master is. We schakelen makkelijk naar de agile-stijl van uw organisatie en klaren de klus, met methodieken als KanBan, Scrum, SAFe en DevOps. Agile naar het volgende niveau brengen? Dat kan met ons Agile Transitie Programma. Een slimme set maatregelen, gebaseerd op metingen en een benchmark.

Lees verder
web-monitoring-ok