Pensioen Helpdesk 2019: top 3 inzichten

Pensioen Helpdesk 2019: top 3 inzichten

08 november 2019

 

Pensioen Helpdesk 2019

Onze pensioenspecialisten Peter de Jong en Niels van Maurik waren afgelopen donderdag aanwezig bij de Pensioen Helpdesk. De Pensioen Helpdesk is één van de initiatieven van de Pensioen3Daagse. Drie dagen lang hebben pensioenspecialisten van verschillende organisaties vragen beantwoord, die door lezers van De Financiële Telegraaf zijn ingestuurd. Peter en Niels delen hun top 3 inzichten van de dag.

 

#1: Basiskennis over pensioen nog niet op orde

Allereerst was het deelnemen aan de Pensioen Helpdesk wel even een reality check. Heel veel zaken die in de financiële dienstverlening voor lief genomen worden, zijn voor de Nederlander helemaal niet zo vanzelfsprekend. Zo werden er bijvoorbeeld vragen gesteld zoals ‘wat is de hoogte van de AOW-leeftijd?’ of ‘hoe ga ik om met mijn pensioen en AOW als ik tijdelijk in het buitenland heb gewoond?’ Ondanks het feit dat pensioenuitvoerders, verzekeraars en de overheid de afgelopen jaren heel veel geïnvesteerd hebben in informatievoorziening (denk bijvoorbeeld aan het centraliseren van informatie op mijnpensioenoverzicht.nl) beschikken mensen nog over onvoldoende basiskennis over het pensioen. Hieruit kun je onder meer concluderen dat we vanuit de branche nog harder aan de bak moeten met het overbrengen van kennis op onze klanten.

 

#2: Klanten weten vaak niet waar ze informatie vandaan moeten halen

We zien dat pensioenuitvoerders en verzekeraars de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd hebben in het verbeteren van klantportalen en het beschikbaar stellen van informatie op de eigen website, bijvoorbeeld door het inzichtelijk maken van ‘meest gestelde vragen’. Toch merk je aan de vragen die gesteld worden tijdens de Pensioen3Daagse dat het voor consumenten toch nog vaak onduidelijk is welke bronnen betrouwbaar zijn voor het verkrijgen van informatie. Er zijn veel initiatieven, maar deze worden nog niet altijd gevonden. Kennelijk weten consumenten bijvoorbeeld niet dat ze hun pensioenuitvoerder gewoon even kunnen bellen. Of dat hun werkgever vaak een adviseur heeft die je vragen kunt stellen over de pensioenregeling. Daaruit blijkt toch: pensioenen staan nog ver van de consument af.

 

#3: Maatwerk leveren is belangrijk

Pensioenuitvoerders en verzekeraars storten zich volledig op het bereiken van de klanten. Maar hoe zorg je dat klanten de juiste informatie vinden? Deze aanpak kan niet algemeen zijn. De ideale klantreis verschilt namelijk per klant. Wat je merkt is dat de uitvoerders zelf zoveel mogelijk digitaal willen doen. De oplossingen die ze bieden voor kun klanten zijn dan ook vaak digitaal. Maar de belangrijkste vraag is: wil jouw klant dit eigenlijk wel? Want mensen die bijna met pensioen gaan, zitten misschien wel niet op digitaal te wachten. Maatwerk in het bieden van oplossingen is een uitdaging waar we de komende jaren veel op zullen focussen, ook vanuit ITDS.

 

Pensioenen ook helemaal jouw ding? Wij zoeken meer toppers met kennis over pensioenen! Zowel een Projectmanager als een Management Consultant. Zoeken we jou? Solliciteer dan direct! 

Sparren over pensioen? Neem vooral contact op met onze experts via pensioen@itds.nl 

 


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Wet- en Regelgeving

Een gouden kans om uw reputatie te
verbeteren

De Nederlandse en Europese autoriteiten komen elk jaar wel met nieuwe wet- en regelgeving, waaraan u moeten voldoen. De achterliggende redenen omarmen we allemaal. Privacy, transparantie, gemak. Maar de invoering heeft elke keer grote gevolgen voor uw operatie. Onze experts zijn dagelijks met deze uitdagingen bezig. Samen met u bepalen ze snel de impact van nieuwe wetten en regels. Zodat u zich weer kan richten op innovaties en ontwikkeling.

Lees verder

De Pensioen Wet (PW)

Lees meer

Als pensioenen geïndividualiseerd worden, worden regelingen beperkt tot vier varianten: twee met een gegarandeerde (DB) en twee met een variabele uitkering (DC). Basis van het stelsel is een vaste financieringsruimte voor pensioenopbouw voor iedereen. Het fiscale kader wordt in één keer ingevoerd. Voor deelnemers die tussen wal en schip vallen, geldt een overgangsregeling. Onze experts kennen de consequenties. Reken daarom op ons bij de vertaling van de nieuwe regels van de Pensioen Wet (PW) naar uw organisatie.

Lees verder
web-monitoring-ok