PMO is van toegevoegde waarde in Agile organisatie

PMO is van toegevoegde waarde in Agile organisatie

06 maart 2018

Optimale Processen En Systemen“Ook in een Agile organisatie is wel degelijk behoefte aan een Project Management Officer” concludeert Renate Smolders, Business Consultant bij ITDS. Zij somt drie redenen op waarom een PMO van toegevoegde waarde is in een Agile organisatie.

De Agile PMO lijkt een contradictio in terminis. De Project Management Officer is in het leven geroepen door Prince2 en richt zich op continuïteit van proacessen en kwaliteit. Dit staat haaks op de Agile werkwijze, waarbij juist wendbaarheid centraal staat. Toch is er wel degelijk een rol voor de PMO weggelegd. Regelmatig hoor ik de kreet: “dit is ‘niet-Agile’, en daarom hoeft het niet te gebeuren”. Maar wie ziet er op toe dat er geen Agile chaos van projecten ontstaat, waarbij documenteren en rapporteren af wordt gedaan als een niet-Agile bezigheid? Juist, de PMO.

Een scrum team informeert de buitenwereld via stand-up en reviews over de voortgang, maar bij het management blijft er behoefte aan sturingsinformatie. Simpelweg om status en prioriteiten te kunnen bepalen. De focus van de voortgangsrapportage, gemaakt door een PMO, ligt niet meer op voortgang ten opzichte van de oorspronkelijke planning (in termen van scope, tijd, budget). Het gaat nu vooral om wat er is opgeleverd. De PMO toetst daarbij niet alleen of teams voldoende waarde toevoegen, maar ook of dit bijdraagt aan de programma- of bedrijfsdoelen. Bij Agile wordt bij de start lichter dan voorheen getoetst, daardoor bestaat een gevaar van wildgroei aan initiatieven. De PMO bewaakt dat nieuwe initiatieven niet te snel starten, door te zorgen dat teams bij de start hun MVP (minimum viable product) opstellen. Taak van de PMO is het challengen van het team op inhoud en zorgen dat de teamdoelen smart worden geformuleerd.

Volgens de principes van SAFe (scaled agile framework) is in een programma overzicht en onderlinge afstemming tussen projecten van belang. Een taak voor de PMO is om onderlinge werkzaamheden van teams te coördineren. Als facilitator op programmaniveau assisteert de PMO in de inrichting van alle scrum events en communiceert hierover richting de organisatie. Het vraagt de nodige flexibiliteit, maar dan kan de PMO via een retrospectieve op programmaniveau reflecteren en leerpunten bespreken. Dat is nuttig, en ook nog eens super-Agile!

Renate Smolders is Business Consultant bij ITDS. Zij werkt sinds een jaar als PMO aan een verandertraject bij een verzekeraar, waarbij Agile het uitgangspunt is. Vanuit die rol combineert zij het organiseren van het projectenportfolio met een agile mindset.


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Optimale processen en systemen

Lees meer

Doordat we thuis zijn in uw branche, zien we wat voor u werkt. Met process mining tools maken we procesoptimalisaties inzichtelijk en werken we voorstellen uit. We zijn ervaren in het selecteren en implementeren van standaardpakketten en oplossingen, van CRM-systemen, polis- en financiële administraties tot lening- of betaalsystemen. Dat geldt ook voor het inrichten of aanpassen van de infrastructuur en het verbeteren van uw digitale veiligheid.

Lees verder

Projectmanagement met kennis van zaken

Lees meer

Onze projectmanagers worden continu getraind en hebben hun sporen verdiend. En daar begint het pas. We geloven dat projectmanagers pas écht goede resultaten leveren als ze thuis zijn in uw branche. Want dan kunnen ze de juiste vragen stellen, doorvragen – en aan de bel trekken als dat moet. Elke projectmanager bij ITDS kan dat. En doet dat. Zo zijn ze uw vuur aan de schenen en steun en toeverlaat tegelijkertijd.

Lees verder

Agile werken met gezonde dosis realisme

Lees meer

Als pragmatische club zit agile werken in ons bloed. Niet gek dus dat iedereen bij ons minimaal Certified Scrum Master is. We schakelen makkelijk naar de agile-stijl van uw organisatie en klaren de klus, met methodieken als KanBan, Scrum, SAFe en DevOps. Agile naar het volgende niveau brengen? Dat kan met ons Agile Transitie Programma. Een slimme set maatregelen, gebaseerd op metingen en een benchmark.

Lees verder
web-monitoring-ok