Risk assessments: van registratielijsten naar gezamenlijk risicobewustzijn

Risk assessments zijn een ideaal middel om risico’s te identificeren die impact kunnen hebben op organisatiedoelstellingen. Helaas worden ze in de praktijk vaak niet effectief uitgevoerd. Risicolijsten worden een doel op zich, in plaats van een middel om risico gestuurd te werken. Dat kan heel anders, vindt Lars Cronenberg, Managing Consultant bij ITDS.

“Saai”, “kost veel tijd”, “weinig interactie”, “de lijst is een doel op zich”. Dit zijn uitspraken die ik vaak hoor over risk assessments. Herkenbaar? De welbekende brownpapersessies en Excellijsten met heatmaps lijken amper bij te dragen aan risicobewustzijn – en daarmee aan de toegevoegde waarde van risk assessments. Dat zet aan tot denken. Zijn deze middelen dan wel geschikt om te zorgen voor risicobewustzijn en risico eigenaarschap? Mijn inziens is het antwoord een harde ‘nee’. Deze middelen zijn onnodig complex en richten zich voornamelijk op de registratie van risico’s.

TOOLING GERICHT OP SAMENWERKING EN COMMUNICATIE

Hoe moet het dan wel? Ik geloof in risk assessments die ondersteund worden door gebruiksvriendelijke tooling, gericht op samenwerking en communicatie. Daarom bieden we bij ITDS een uitgebreid pakket aan online risk tooling. Met deze tooling kunnen deelnemers op voorhand risico’s benoemen, categoriseren en beoordelen. De tooling genereert automatisch rapportages en heeft een dashboard voor monitoring. Doordat iedereen er in de praktijk mee aan de slag kan, ontstaat er betrokkenheid en risico eigenaarschap. Hiermee legt een organisatie samen met de betrokkenen de basis voor een online risicodossier inclusief beheersmaatregelen.

GERICHT OP DE INHOUD EN UITKOMSTEN DIRECT VISUEEL INZICHTELIJK

De kern van de aanpak is simpel. Een risk assessment met onze tooling is laagdrempelig en gericht op risicobewustzijn. Deelnemers kunnen voorafgaand aan het assessment waar en wanneer het hen uitkomt online risico’s aandragen. Dit kan anoniem en zonder dat de input van andere deelnemers zichtbaar is. Dat laatste is een simpele, maar waardevolle toevoeging: dit voorkomt barrières voor het delen van relevante ideeën door ongewenste groepsdynamiek. Omdat de risico’s al voorafgaand aan het assessment al in kaart zijn gebracht, kunnen de deelnemers in de sessie zich richten op de inhoud en elkaar uitdagen om risico’s te bespreken in plaats van ze te verzamelen. Dit is een stuk effectiever. Deelnemers kunnen de risico’s eenvoudig beoordelen, waarbij de uitkomsten direct visueel inzichtelijk  zijn.

GEDEELD GEVOEL VAN VERANTWOORDELIJKHEID EN RISICOBEWUSTZIJN

Een risk assessment ondersteund door gebruiksvriendelijke tooling zorgt voor actieve betrokkenheid en eigenaarschap van deelnemers. Samenwerking en onderlinge communicatie staan centraal en zorgen voor een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid. Zo creëren we direct draagvlak en risicobewustzijn. Want daar gaat het uiteindelijk om: samen risicobewust zijn.

 

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel