Scrum vereist een andere mindset

Scrum vereist een andere mindset

25 oktober 2016

“Om werkzaamheden in de lijn of in een project tot een goed resultaat te kunnen brengen is onderlinge communicatie een belangrijke factor. Werken volgens de Scrum-methode, flexibel en met multidisciplinaire teams, is voor mij dé manier om transparant en effectief met elkaar samen te werken. ITDS werkt bij veel projecten volgens Scrum en heeft op basis daarvan de expertise ontwikkeld om verzekeraars daarin op te leiden.”

Jasper Nauss, bij ITDS verantwoordelijk voor deze expertise, verduidelijkt: “Scrum brengt een aantal events met zich mee die je als team en stakeholder dwingen om het gesprek met elkaar aan te gaan. Doordat dit ook nog eens kort cyclisch plaatsvindt creëer je korte lijntjes met stakeholders en ontvang je direct feedback. Iedereen weet snel wat er speelt en waar het knelt. Bij de watervalmethode is dat meer afhankelijk van de kwaliteit van de project- of lijnmanager.”

Wat is de toegevoegde waarde van Scrum?

“De toegevoegde waarde van Scrum zit hem in continue feedback. Je krijgt snel inzicht of je product en het proces aansluiten bij de verwachtingen. Bij de meer traditionele projecten zie je dat er ook nog weleens zaken opgeleverd worden die geen toegevoegde waarde meer hebben. Desondanks worden ze opgeleverd omdat ze nu eenmaal onderdeel vormen van het projectplan.”

Wat voegt ITDS toe als het gaat om Scrum?

“Omdat wij uit jarenlange ervaring als geen ander weten hoe een verzekeraar in elkaar zit weten we waar de knelpunten liggen. We hebben daarnaast de IT-kennis in huis, dus bieden we meer dan de algemene Scrum-vaardigheden. Daarom kunnen we ook meedenken over de oplossingen en wat daar bij komt spelen. Dat zorgt voor een snellere implementatie van de Scrum-methodiek. Bovendien kunnen wij behalve het coachen ook andere rollen vervullen en mensen leveren die in het ontwikkelen van producten gespecialiseerd zijn. Dat is het voordeel als je de markt door en door kent.”

Wat houdt verzekeraars nog tegen om deze manier van werken in te voeren?

“Een succesvolle manier om volgens Scrum te werken is mede afhankelijk van een andere mindset bij management en directie. Voor bepaalde zaken komt het mandaat namelijk bij de medewerkers te liggen. Door ons contact met de directie van de verzekeraars weten we wat er speelt en voelen we goed aan wat wel of niet getolereerd wordt. We kunnen inzicht geven in wat er allemaal bij Scrum komt kijken, en ze daarin adviseren.”

Hoe te starten?

“Bedrijven werken nu nog vooral met een jaarplanning waarvan niet afgeweken kan worden. Dat kan best, mits die in grote lijnen wordt uitgewerkt en niet op detailniveau. Scrum zorgt er aan de ene kant voor dat zaken nog kunnen worden gewijzigd en aan de andere kant geeft het ook vrijheid bij de invulling. Er moet meer worden gestuurd op de vraag wát opgeleverd moet worden dan op het hóe. Je creëert hiermee bij de teams niet alleen commitment voor een gekozen oplossing, het zorgt er ook voor dat de oplossing alleen uit zaken bestaat die van toegevoegde waarde zijn. Nog een advies: introduceer deze manier van werken eerst op bescheiden niveau. Bewijs eerst dat het werkt, alvorens het groter uit te rollen.”

Jasper Nauss heeft in de ruim 10 jaar dat hij bij ITDS werkt veel projecten geleid en verschillende projectmethodieken meegemaakt.  Jasper is naast zijn rol als Senior Manager bij ITDS verantwoordelijk voor de expertise Agile/Scrum.


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Optimale processen en systemen

Lees meer

Doordat we thuis zijn in uw branche, zien we wat voor u werkt. Met process mining tools maken we procesoptimalisaties inzichtelijk en werken we voorstellen uit. We zijn ervaren in het selecteren en implementeren van standaardpakketten en oplossingen, van CRM-systemen, polis- en financiële administraties tot lening- of betaalsystemen. Dat geldt ook voor het inrichten of aanpassen van de infrastructuur en het verbeteren van uw digitale veiligheid.

Lees verder

Projectmanagement met kennis van zaken

Lees meer

Onze projectmanagers worden continu getraind en hebben hun sporen verdiend. En daar begint het pas. We geloven dat projectmanagers pas écht goede resultaten leveren als ze thuis zijn in uw branche. Want dan kunnen ze de juiste vragen stellen, doorvragen – en aan de bel trekken als dat moet. Elke projectmanager bij ITDS kan dat. En doet dat. Zo zijn ze uw vuur aan de schenen en steun en toeverlaat tegelijkertijd.

Lees verder

Agile werken met gezonde dosis realisme

Lees meer

Als pragmatische club zit agile werken in ons bloed. Niet gek dus dat iedereen bij ons minimaal Certified Scrum Master is. We schakelen makkelijk naar de agile-stijl van uw organisatie en klaren de klus, met methodieken als KanBan, Scrum, SAFe en DevOps. Agile naar het volgende niveau brengen? Dat kan met ons Agile Transitie Programma. Een slimme set maatregelen, gebaseerd op metingen en een benchmark.

Lees verder
web-monitoring-ok