Waarom geen googlebare databases?

Waarom geen googlebare databases?

25 april 2018

Gerrit VosBlijven bouwen aan enorme databases waarin niemand de weg meer weet? Houd het liever simpel, zegt Gerrit Vos. Want het draait niet om de structuren van je databases, maar om hoe makkelijk je de data vindt.

Gegevens spelen in ons dagelijks leven een belangrijke rol. Bij financiële instellingen worden ze allemaal in grote databases opgeslagen. Meestal niet in een, maar in verschillende. Het beheren van deze gegevens is lastig en complex. Het is als in het oerwoud: alleen met een gids kun je je weg vinden. Veel organisaties hebben eigenlijk geen idee wat ze allemaal over hun klanten en producten weten (en dat geldt trouwens niet alleen voor financiële instellingen).

Op zoek naar nieuwe mogelijkheden

Zo’n 20 jaar geleden werden start-ups als Google, Facebook en Amazon met hetzelfde probleem geconfronteerd. Overal lagen gegevens verspreid, maar eigenlijk kon niemand er iets mee. Omdat er geen bestaande technische oplossingen waren, gingen ze op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Zo ontwikkelden ze zelf, met ondersteuning en creatieve ideeën van universiteiten en hobbyisten, nieuwe technologieën en databases. Dat deze geslaagd zijn, blijkt wel uit hun succes.

Waarom is dat hen wel gelukt en andere bedrijven niet? Eenvoudig: zij hebben nagelaten om gegevens in vaste structuren vast te leggen (in vaktermen: een relationele database). Ze slaan data ongestructureerd op en hebben slimme methodes bedacht om deze doorzoekbaar te maken en te presenteren. Een compleet andere methodiek dus. Een voorbeeld van een echte gamechanger, wat mij betreft. En zoals het een gamechanger betaamt: hun gelijk blijkt pas later. Achteraf kan iedereen het verklaren, maar niemand heeft het voorspeld. En dan zijn onze gamechangers ook nog zo slim geweest om de presentatie van de gegevens heel eenvoudig en gebruikersvriendelijk te maken.

Andere, betere methodes

Inmiddels hebben Google, Facebook en Amazon veel bedrijven geïnspireerd om met dergelijke technologieën nieuwe systemen en databases te ontwikkelen. De meeste financiële instellingen houden het echter nog steeds bij de bestaande technologie, waarmee ze vertrouwd zijn. En waarmee hun ontwikkelaars ervaring hebben. Wordt het niet eens tijd dat ook onze industrie gaat inzien dat er ook andere, misschien wel betere methodes bestaan om de grote hoeveelheid aan data voor de gebruikers te ontsluiten? Als je voor iemand een rapport heeft opgesteld (dat al weer verouderd is op het moment van presentatie)?

Techneuten zullen je vertellen dat de switch naar zo’n nieuwe technologie te kostbaar en tijdrovend is. Later, zullen ze zeggen. Maar de fintechs staan niet stil. Zij hebben geen legacy en stappen makkelijk over op dit soort nieuwe technologieën. Zij kunnen zo gemakkelijk een voorsprong opbouwen. Natuurlijk snap ik ook wel dat je niet zomaar de schakelaar kunt omzetten. Maar er zijn voldoende mogelijkheden om kleine stappen te zetten. Denk aan het overhevelen van alle gegevens die verstopt zijn in documenten, e-mails en dossiers naar een datalake, gebaseerd op het Google -principe. Begin klein, wees niet bang voor missers en onderzoek steeds wat werkt. En bedenk dat het gebruiksgemak uiteindelijk het succes bepaalt. En niet wat experts denken of verwachten. Want wat je kent is een slechte voorspeller van wat kan. Dat wisten Google, Facebook en Amazon al lang.


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Optimale processen en systemen

Lees meer

Doordat we thuis zijn in uw branche, zien we wat voor u werkt. Met process mining tools maken we procesoptimalisaties inzichtelijk en werken we voorstellen uit. We zijn ervaren in het selecteren en implementeren van standaardpakketten en oplossingen, van CRM-systemen, polis- en financiële administraties tot lening- of betaalsystemen. Dat geldt ook voor het inrichten of aanpassen van de infrastructuur en het verbeteren van uw digitale veiligheid.

Lees verder

Digital Business

Van digitale transformatie naar digitale werkelijkheid

De wereld waarin we leven heeft de digitale transformatie al lang gemaakt. We vinden het de normaalste zaak van de wereld dat we alles online kunnen regelen, inzien en uitzoeken. Toch is het voor veel banken, verzekeraars en pensioenfondsen een uitdaging om aan te sluiten op deze wereld. Laat staan erop vooruit te lopen. Onze specialisten weten wat er speelt, in Nederland en over de grenzen. En helpen u om uw kansen te verzilveren.

Lees verder

Solutions

Waarom zelf doen als er slimme IT-oplossingen zijn

Waarom koopt u een product of dienst? Omdat het precies is wat u nodig heeft. U er goede verhalen over hoort. En vanwege de prijs, natuurlijk. Bij financiële instellingen wordt die prijs vooral bepaald door personeels- en IT-kosten. Wij helpen u deze omlaag te brengen met plug-and-play backoffice-systemen, die elke opdracht automatisch verwerken. Specifieke wensen? Dan selecteren we het beste platform. En natuurlijk helpen we bij een vlekkeloze migratie.

web-monitoring-ok