De implementatie van een Financial Reporting Risk Framework

De implementatie van een Financial Reporting Risk Framework

financial reporting risk framework

DE VRAAG

Een Nederlandse verzekeraar zag de noodzaak om haar interne controle aan te scherpen en beter aantoonbaar te maken. Wij vervulden hierin, als onderdeel van een groter projectteam, een belangrijke rol door de processen, risico’s en controles in kaart te brengen. Dit was het uitgangspunt om een verbeterd Financial Reporting Risk Framework neer te zetten. De scope betrof de gehele financiële waardeketen. Van het moment van een aanvraag voor een verzekering tot en met de financiële afhandeling.

ONZE AANPAK

Het project had een strakke deadline en het te behalen resultaat was duidelijk: een verbeterde en beter aantoonbare Financial Reporting Risk Framework. Voor de start van het project ontwikkelden we een aanpak om de bedrijfsprocessen op verschillende niveaus in kaart te brengen. Tijdens de uitvoering van het project kozen we voor een inhouds- en mensgedreven aanpak. Door uit te gaan van de medewerkers en vereisten vanuit de organisatie hebben wij een aanpak ontworpen die aansloot bij de manier van werken binnen de organisatie.

Uitwerken van de processen

Voor het uitwerken van de verschillende processen maakten wij gebruik van ‘brown paper-sessies’ en workshops. De uitgewerkte processen gebruikten we vervolgens als uitgangspunt voor de risk assessments. Door mensen vanuit verschillende lagen van de organisatie bij elkaar te brengen hebben we in korte tijd een geïntegreerd overzicht van processen, risico’s en controles neergezet.

Ontwerp, implementatie en voorbereiding

Naast het in kaart brengen van de processen, risico’s en controles ondersteunden wij de organisatie bij het (her)ontwerpen en implementeren van bestaande en nieuwe controles. Ook gaven we de organisatie advies en ondersteuning ter voorbereiding op de halfjaarlijkse controle van de externe accountant.

HET RESULTAAT

De combinatie van onze branchekennis, risicomanagement expertise en audit ervaringen maakte het mogelijk om op een effectieve en efficiënte manier aan de slag te gaan en het traject te versnellen. De aanpak is succesvol geweest. Het resultaat: een verbeterd Financial Reporting Risk Framework dat de interne controle bij de opdrachtgever niet alleen naar een hoger niveau tilt, maar ook beter aantoonbaar maakt. Zo tonen zij niet alleen aan zichzelf dat zij in controle zijn, maar is dit ook zichtbaar voor externe partijen.

Meer weten over onze Risicomanagement diensten? Klik hier.

 

WELKE KANSEN ZIET U?

 

We maken graag een afspraak.
Bel ons op 020 – 226 01 10 of stuur een e-mail naar info@itds.nl.

 

WAT KLANTEN ZEGGEN

 

Een datakwaliteitsraamwerk bij ONVZ

'ITDS komt met pragmatische oplossingen'

“ITDS kent en begrijpt de richtlijnen van DNB rondom Solvency II datakwaliteit. En weet ook vanuit hun ervaring wat DNB verwacht bij die richtlijnen. Ze hebben hun kennis en ervaring in een zeer prettige samenwerking weten te vertalen naar oplossingen die voor ons werkbaar zijn. De mensen van ITDS houden het niet alleen bij hun bevindingen, maar komen met pragmatische oplossingen die ons helpen om de beheersing van onze datakwaliteit aantoonbaar te kunnen maken."

Johan Poot, Manager Finance & Control – ONVZ

Benieuwd naar de volledige case? Klik hier.

Een internationale IT-strategie en organisatieverandering

'Het gaat om de verandering, mensen meekrijgen'

In iets meer dan 40 jaar is Brunel uitgegroeid van een Delfts bemiddelingskantoor tot een internationale dienstverlener met ruim 11.000 medewerkers in 37 landen. In veel van die landen werd gewerkt met een lokaal IT-systeem en eigen definities. Om toekomstbestendig te zijn, moesten al die systemen vervangen worden door één systeem en één standaard.

Stefan de Boer, Manager Global IT, vertelt over de samenwerking met ITDS.

Een social strategie en implementatie voor OHRA

'Als wij tevreden waren, verlegden zij de lat'

In een paar jaar tijd groeide Social Media bij OHRA uit van ‘iets leuks voor erbij’ tot een volwaardig business- kanaal.

Iris Wezenberg, nu Online Service Manager, maar daarvoor Social Media Manager, vertelt hoe dat tot stand kwam.

Integratie van een nieuw IT-systeem

'Een geslaagde migratie zonder overlast voor de klant'

Michaël Bolt, manager IT van uitvaartorganisatie Yarden, stond voor de uitdaging om een nieuw systeem op te zetten dat de ambities van Yarden verder brengt. ‘We zijn nu in staat om meer naar buiten te kijken, omdat we weten dat het intern goed zit.

Lees hier hoe hij dat voor elkaar kreeg.


Gerelateerde cases

 Bekijk alle cases

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Risicomanagement

Alles op orde betekent meer ruimte voor vernieuwing

Risicomanagement krijgt veel aandacht, van toezichthouders en in het publieke debat. Logisch, de risico’s die u als organisatie neemt kunnen grote gevolgen hebben voor uw rendement, reputatie en klanten.

Lees verder
web-monitoring-ok