Nieuw waarderingssysteem met inzicht in hypotheekportefeuilles

Nieuw waarderingssysteem met inzicht in hypotheekportefeuilles

online inzicht in hypotheekportefeuilles

DE VRAAG

Een hypotheekverstrekker stuurt maandelijks een rapportage over de waarde van de hypotheekportefeuille naar hun beleggers. Door de groei in hypotheekportefeuilles, de hoeveelheid data en complexe berekeningen liep de doorlooptijd van de rapportage- en waarderingsprocessen steeds verder op. Hierdoor kwam het tijdig opleveren van de maandelijkse rapportages in gevaar. Vanuit onze ervaring in pakketselecties en implementaties werd ons gevraagd om het waarderingssysteem te vervangen. De voorkeur ging uit naar een standaardpakket waarmee de beleggers, naast dat ze maandelijkse een rapportage ontvangen, voortdurend online inzicht hebben in hun portefeuilles.

ONZE AANPAK

Wij geloven dat we klanten pragmatische oplossingen moeten bieden. Daarom introduceerde onze projectmanager een ‘twee sporen aanpak’ bij de opdrachtgever. Met behulp van deze aanpak pakten we nijpende problemen aan en keken we tegelijkertijd naar de mogelijkheden voor vervanging van het waarderingssysteem.

Spoor 1: doorlooptijd processen inkorten
In het eerste spoor werd de doorlooptijd van de rapportage- en waarderingsprocessen drastisch ingekort. Doordat de rapportage- en waarderingsprocessen (die ’s nachts afgerond moesten zijn) in de ochtend nog draaiden, konden gebruikers niet bij de rapportagegegevens. Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare processoren splitsten we het complexe waarderingsproces op in twee subprocessen die parallel uitgevoerd werden. Daarnaast deden we slimme softwarematige aanpassingen die de snelheid van het systeem verbeterden. Door de aanpassingen is de doorlooptijd van het totale rapportage- en waarderingsproces verkort van 12 uur naar 4 uur. Dankzij deze tijdsbesparing ontstond ruimte om het geselecteerde pakket te implementeren.

Spoor 2: pakketselectie en implementatie
Het tweede spoor pakten we parallel aan het eerste spoor op. In dit spoor voerden we een pakketselectie uit om de waardering – en rapportagefunctie te vervangen. Op basis van het selectieproces (via requirements, naar longlist, shortlist) kozen we voor ProMMise van Hypoport. Na de selectie schreef onze projectmanager een plan van aanpak voor de implementatie. Ook was hij verantwoordelijk voor de implementatie van het systeem. Via een gefaseerde aanpak introduceerden we de laad-, reken-, en rapportage functionaliteiten. We maakten diverse koppelingen om alle waarderingsparameters en hypotheekdata geautomatiseerd en gecontroleerd in het pakket te krijgen.


HET RESULTAAT

In het hypotheeklandschap implementeerden we het nieuwe waarderingssysteem succesvol. Dit heeft een aantal concrete resultaten opgeleverd. Ten eerste is de doorlooptijd van het rapportage- en waarderingsproces (in twee stappen) verminderd van 12 naar 1 uur. Hierdoor kunnen de klantrapportages altijd tijdig gemaakt en opgeleverd worden. Ten tweede kunnen met een eenvoudige configuratie aanvulling ook nieuwe portefeuilles in het systeem gezet worden, wat met het oude systeem niet mogelijk was. Tot slot hebben klanten – zoals vooraf gewenst – met het nieuwe systeem doorlopend online inzicht in de portefeuilles. Met de implementatie neemt de opdrachtgever goede stappen richting uitbesteding van systemen en de bijbehorende kostenbesparing.

 

Ook aan de slag met pakketselecties en implementaties? Wij zijn op zoek naar een Projectmanager Implementatie en een Consultant Implementatie. Bekijk de vacature en solliciteer direct!

WELKE KANSEN ZIET U?

 

We maken graag een afspraak.
Bel ons op 020 – 226 01 10 of stuur een e-mail naar info@itds.nl.

 

WAT KLANTEN ZEGGEN

 

Een datakwaliteitsraamwerk bij ONVZ

'ITDS komt met pragmatische oplossingen'

“ITDS kent en begrijpt de richtlijnen van DNB rondom Solvency II datakwaliteit. En weet ook vanuit hun ervaring wat DNB verwacht bij die richtlijnen. Ze hebben hun kennis en ervaring in een zeer prettige samenwerking weten te vertalen naar oplossingen die voor ons werkbaar zijn. De mensen van ITDS houden het niet alleen bij hun bevindingen, maar komen met pragmatische oplossingen die ons helpen om de beheersing van onze datakwaliteit aantoonbaar te kunnen maken."

Johan Poot, Manager Finance & Control – ONVZ

Benieuwd naar de volledige case? Klik hier.

Een internationale IT-strategie en organisatieverandering

'Het gaat om de verandering, mensen meekrijgen'

In iets meer dan 40 jaar is Brunel uitgegroeid van een Delfts bemiddelingskantoor tot een internationale dienstverlener met ruim 11.000 medewerkers in 37 landen. In veel van die landen werd gewerkt met een lokaal IT-systeem en eigen definities. Om toekomstbestendig te zijn, moesten al die systemen vervangen worden door één systeem en één standaard.

Stefan de Boer, Manager Global IT, vertelt over de samenwerking met ITDS.

Een social strategie en implementatie voor OHRA

'Als wij tevreden waren, verlegden zij de lat'

In een paar jaar tijd groeide Social Media bij OHRA uit van ‘iets leuks voor erbij’ tot een volwaardig business- kanaal.

Iris Wezenberg, nu Online Service Manager, maar daarvoor Social Media Manager, vertelt hoe dat tot stand kwam.

Integratie van een nieuw IT-systeem

'Een geslaagde migratie zonder overlast voor de klant'

Michaël Bolt, manager IT van uitvaartorganisatie Yarden, stond voor de uitdaging om een nieuw systeem op te zetten dat de ambities van Yarden verder brengt. ‘We zijn nu in staat om meer naar buiten te kijken, omdat we weten dat het intern goed zit.

Lees hier hoe hij dat voor elkaar kreeg.


Gerelateerde cases

 Bekijk alle cases

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Optimale processen en systemen

Lees meer

Doordat we thuis zijn in uw branche, zien we wat voor u werkt. Met process mining tools maken we procesoptimalisaties inzichtelijk en werken we voorstellen uit. We zijn ervaren in het selecteren en implementeren van standaardpakketten en oplossingen, van CRM-systemen, polis- en financiële administraties tot lening- of betaalsystemen. Dat geldt ook voor het inrichten of aanpassen van de infrastructuur en het verbeteren van uw digitale veiligheid.

Lees verder

Projectmanagement met kennis van zaken

Lees meer

Onze projectmanagers worden continu getraind en hebben hun sporen verdiend. En daar begint het pas. We geloven dat projectmanagers pas écht goede resultaten leveren als ze thuis zijn in uw branche. Want dan kunnen ze de juiste vragen stellen, doorvragen – en aan de bel trekken als dat moet. Elke projectmanager bij ITDS kan dat. En doet dat. Zo zijn ze uw vuur aan de schenen en steun en toeverlaat tegelijkertijd.

Lees verder

Consultancy

Toekomstbestendige strategieën die zich in de praktijk bewijzen

Één ding is zeker: de branche gaat op z’n kop. Iedereen heeft het over het data science en robotisering. Digitale kanalen vragen om een andere band met uw klant. En over klanten gesproken: die eisen meer transparantie. En dat moet u ook nog eens agile voor elkaar krijgen. Hoe vertaalt u dat naar werkbare oplossingen? Vertrouw op de kennis en kracht van onze experts. Wij vertalen kansrijke ontwikkelingen naar concrete strategieën, die richting geven.

Lees verder
web-monitoring-ok