Miniserie: duurzaamheidsrisico’s in normaal Nederlands

ITDS Business Consultants - David

 

Rondom risicomanagement zijn (nieuwe) wetten en regels niet altijd even makkelijk leesbaar. Daarom is het soms lastig te bepalen wat de wetswijzigingen en veranderingen in regelgeving nu concreet betekent voor jou.  De ITDS wet- en regelgevingsspecialisten hebben daarom het initiatief genomen om voor jou alle details uit te pluizen en dit te bundelen in één overzicht. Zonder vakjargon, in normaal Nederlands. Wel zo fijn, dan ben je in drie minuten helemaal up-to-date. Met in deze editie: duurzaamheidsrisico’s.

 

Wat zijn duurzaamheidsrisico’s?

Hoewel het begrip nog wel eens voor verwarring aan de vergadertafel zorgt, zijn duurzaamheidsrisico’s een verzameling van risico’s die voortkomen uit “gebeurtenissen of omstandigheden op ecologisch, sociaal of governance gebied”. Nog duidelijker is de indeling die De Nederlandsche Bank (DNB) aanhoudt, namelijk:

  • ESG risico’s – verzameling van economische-, sociale- en governance risico’s die voortkomen uit de vereisten voor pensioenfondsen;
  • Klimaatrisico’s – financiële instellingen lopen risico’s als gevolg van klimaatverandering of de overgang naar een klimaatneutrale economie.
  • Biodiversiteitsrisico’s – risico’s door verlies van soorten en schade aan ecosystemen en natuur. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen hebben namelijk enorm grote bedragen uitstaan bij bedrijven die afhankelijk zijn van de natuur of die het milieu bedreigen.

De afgelopen jaren zette toezichthouder DNB deze onderwerpen uiteen in verschillende signalen, waarschuwingen en uiteindelijke good practices.

 

Van waarschuwingen naar good practices

In 2017 waarschuwde toezichthouder DNB alle banken en verzekeraars voor klimaatrisico’s. Zo concludeerde DNB bijvoorbeeld dat klimaatverandering, en de transitie naar een klimaatneutrale economie, een materiële (significante) schade kunnen vormen voor met name banken en verzekeraars. Ook andere toezichthouders leggen (steeds) meer nadruk op duurzaamheidsrisico’s.

 

Ook in Europees verband meer aandacht

In 2017 werd het Network for Greening the Financial System (NGFS) opricht. Hierin hebben 72 centrale banken en toezichthouders het doel om bij te dragen aan het behalen van de Paris Agreement uit 2016. Dit betekent ook het verbeteren van de rol van de financiële sector om duurzaamheidsrisico’s te beheersen.

De Europese Unie heeft ook op een aantal punten duurzaamheidsrisico’s op de beleidsagenda staan. Bijvoorbeeld in het Action Plan on Sustainable Finance van de Europese Commissie.

 

In de afgelopen jaren (2019 en 2020) heeft DNB een duidelijke verwachting neergezet rondom de beheersing van duurzaamheidsrisico’s. Deze is in verschillende Good Practices en Q&A’s uiteengezet. Kortom, bij veel toezichthouders staan duurzaamheidsrisico’s op de agenda. Toch gelden niet voor iedere sector dezelfde regels. Pensioenfondsen moeten bijvoorbeeld aan andere wet- en regelgeving voldoen dan bijvoorbeeld banken en verzekeraars. Wij zetten de verschillen helder uiteen.

 

Aan welke regels moet mijn organisatie voldoen op basis van de regelgeving?

Verzekeraars en banken

Vanuit de huidige wetgeving moeten deze organisaties rekening houden met klimaatrisico’s in hun risicomanagement. Aangezien banken en verzekeraars significant geraakt kunnen worden door klimaatontwikkeling, moeten zij vooraf nadenken over de impact hiervan. Zo moeten verzekeraars deze risico’s meenemen bij het opstellen van de ORSA. Dit betekent dus ook dat zij extra voorzieningen moeten opnemen voor deze risico’s. Op dit moment is het vanuit DNB niet verplicht om rekening te houden met ESG- of bio-diversiteitsrisico’s

Pensioenfondsen

Deze organisaties moet juist weer voldoen aan wetgeving rondom ESG risico’s. Zo moeten pensioenfondsen inzichtelijk maken wat de huidige ESG-aanpak is. Deze toelichting moet daarnaast consistent zijn met de beleggingsstrategie. Op dit moment is het niet verplicht om rekening te houden met klimaat of bio-diversiteitsrisico’s.

 

Wat is de eerste stap om mijn duurzaamheidsrisico’s in kaart brengen?

  • Maak duurzaamheidsrisico’s concreet (ESG risico’s, klimaatrisico’s en biodiversiteitsrisico’s) om verwarring aan de vergadertafel te voorkomen;
  • Identificeer welke risico’s materieel zijn voor jouw organisatie door middel van bijvoorbeeld scenario-analyses. Leg uit en leg vast waarom de risico’s wel of niet materieel zijn;
  • Integreer duurzaamheidsrisico’s in je huidige risicomanagement systeem;
  • Volg de Europese ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheidsrisico’s. Er kunnen steeds meer explicietere eisen komen.

 

Welke kansen zie je?

We maken graag een afspraak. Bel ons op 0653778749 of stuur een e-mail naar e.hoekstra@itds.nl.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel