Gun je data een gezond afweersysteem

Gun je data een gezond afweersysteem

26 april 2019

Datakwaliteit

Wat hebben keelamandelen te maken met data? Een heleboel, ontdekte projectmanager Pim Hagelstein. Als gedreven dataspecialist kon hij zijn vak niet los zien van zijn keelontsteking. Lees mee met zijn verrassende analyse over gezonde data.

Ik hoor het mijn ouders nog zeggen: voorkomen is beter dan genezen. Door mijn ontstoken keelamandelen werd ik daar kortgeleden pijnlijk aan herinnerd. Geen pretje – en helemaal wanneer je nauwelijks kan eten en benauwd bent. Antibiotica bood gelukkig uitkomst, maar hoe had ik dit kunnen voorkomen? Een veel gekozen oplossing is het weghalen van de amandelen. Echter, zo wist de KNO-arts mij te verzekeren, hebben keelamandelen een belangrijke functie in je (afweer)systeem. Ze voorkomen de binnenkomst van ziekteverwekkers en maken deze bovendien onschadelijk.

In mijn vakgebied van datakwaliteit werkt dit eigenlijk hetzelfde, realiseerde ik me. Het afweersysteem, bestaande uit Key Risk Indicators (KRI’s), Business Rules, Controls en gezond gedrag, voorkomt dat dataproblemen jouw organisatie binnendringen. Zo houd je de datakwaliteit gezond.

Wanneer ziekteverwekkers toch je organisatie binnen komen

Het afweersysteem voorkomt dus dat data niet volledig, niet accuraat of niet beschikbaar zijn. Als het afweersysteem niet goed heeft gewerkt en zich een dataprobleem voordoet, kun je spreken van een incident. Het gebruik van deze foutieve data brengt risico’s met zich mee, die veel tijd en geld kunnen kosten. Dit kun je vergelijken met de binnenkomst van een ziekteverwekker die je ziek maakt. Het duurt vaak even voor je het door hebt en weer hersteld bent.

Voorkomen is beter dan genezen

Wat kun je hier als organisatie aan doen? Het begint wat mij betreft bij bewustzijn en eigenaarschap van data. Je organisatie moet het belang van datakwaliteit inzien om er gemotiveerd mee aan de slag te gaan. Om fit te zijn en te blijven, zou je kunnen zeggen. Daarbij is het essentieel dat voor iedereen duidelijk is hoe je datakwaliteit het beste borgt. Hoe krijg je dat voor elkaar? In ieder geval door afspraken te maken en spelregels uit te werken in de vorm van een pragmatisch beleid, data governance raamwerk en risicobereidheid. Een visualisatie van de datastromen geeft vervolgens overzicht en toont waar de data-uitdagingen zich precies bevinden.

Een effectief data-afweersysteem

Een effectief data-afweersysteem moet goed ingericht zijn. Om te voorkomen dat die uitdagingen leiden tot data-incidenten, stel je werkbare business rules, controls en KRI’s op. Samen vormen deze het afweersysteem dat zorgt voor een goede datakwaliteit. Business Rules en Controls voorkomen dat incidenten plaatsvinden. En een KRI geeft een signaal als iets niet goed zit en je risico loopt op vertroebelde data. Zo zijn KRI’s en de andere voorwaarden voor datakwaliteit essentieel voor een goede bedrijfsvoering, zeker gezien de rol die data binnen financiële instellingen inneemt. Hoe gezond is het afweersysteem van jouw organisatie? 

Meer lezen over datakwaliteit? Download dan de gratis whitepaper.


Gerelateerde berichten

 Bekijk alle berichten

GERELATEERDE DIENSTEN

 Bekijk alle diensten

Opzet en implementatie control frameworks: SuperRisk

Lees meer

We helpen u op weg met SuperRisk: een risk control framework dat iedereen makkelijk snapt. Het is opgesteld in de vorm van concrete producten (wat moet ik doen?) en concrete richtlijnen (hoe moet ik dat doen?). Ook is veel aandacht voor cultuur, houding en gedrag (waarom is het belangrijk?)

Lees verder

Ad-interim Risk Ondersteuning

Lees meer

Op zoek naar een tijdelijke invulling voor uw operational risk afdeling of uw risk project? Wij bieden u een ORM’er die direct uit de startblokken komt en ook nog eens risk inzichten uit andere organisaties met zich meebrengt? Bent u bijvoorbeeld op zoek naar de opzet van een risk control framework met een duidelijke samenhang en concrete oplossingen in plaats van allerlei ingewikkelde conceptuele verhalen? Of bent u op zoek naar een frisse manier om een risk control self assessment uit te voeren?

Lees verder

Opzet en implementatie data governance

Lees meer

Hoe bereikt u dat uw datakwaliteit op orde is en hoe voldoet u op pragmatische wijze aan de ‘good practise’ voor datakwaliteit van DNB? Die ‘good practise bevat veel aanbevelingen (zie het meer als richtlijnen) en achter iedere aanbeveling staat de onzichtbare vraag “hoe dan?”

Lees verder
web-monitoring-ok